Regula Incoterms FCA

Regula Incoterms FCA

Regula Incoterms FCA

FCA

FREE CARRIER – FRANCO TRANSPORTATOR

FCA (numele locului de livrare) Incoterms® 2010

Aceasta regula poate fi folosita indiferent de modul de transport folosit si daca sunt mai multe moduri de transport folosite.

Aceasta regula presupune ca vanzatorul livreaza marfurile catre transportatorul sau catre o alta persoana desemnata de cumparator in locatia vanzatorului(incinta, depozitul acestuia) sau intr-o alta locatie. Vanzatorul si cumparatorul sunt sfatuiti sa specifice cat mai clar posibil punctul din cadrul locului de livrare, intrucat riscul se transfera catre cumparator incepand din acel punct.

Daca partile doresc ca marfurile sa fie livrate in cadrul locatiei vanzatorului, acestea trebuie identifice adresa locatiei respective cu locul de livrare. Pe de alta parte, daca partile doresc ca marfurile sa fie livrate in alt loc, acestea trebuie sa identifice locul de livrare cu locul respectiv.

FCA implica din partea vanzatorului sa efectueze formalitatile vamale la export, acolo unde este necesar. Totusi, vanzatorul nu are nici o obligatie in a efectua formalitatile vamale la import si nici sa plateasca taxe sau accize la importul marfurilor.


FCA – OBLIGATIILE VANZATORULUI

V1. Obligatiile generale ale vanzatorlui

Vanzatorul trebuie sa furnizeze marfurile si factura comerciala in concordanta cu contractul de vanzare, precum si orice alta dovada a conformitatii specificata in cadrul contractului.

Orice document ce face referire la punctele V1-V10 poate fi un document sau procedura echivalenta daca acest lucru este agreat intre parti sau este o practica obisnuita.

V2. Licente, autorizatii, certificate de securitate si alte formalitati

Acolo unde este necesar, vanzatorul trebuie sa obtina pe riscul si cheltuiala sa licenta de export sau orice alt document necesar autorizarii si efectuarii formalitatilor vamale pentru exportul marfurilor.

V3. Contractul de transport si asigurare

Contractul de transport

Vanzatorul nu are nici o obligatie fata de cumparator sa faca un contract de transport. Totusi, daca ii este solicitat de catre cumparator sau este o practica comerciala obisnuita si cumparatorul nu-l notifica in timp util in sens contrar, vanzatorul poate contracta transportul marfurilor in termeni obisnuiti, dar pe riscul si cheltuiala cumparatorului. In oricare din cazuri, vanzatorul poate refuza efectuarea contractului de transport si daca face acest lucru trebuie notificat in timp util cumparatorul.

Contractul de asigurare

Vanzatorul nu are nici o obligatie fata de cumparator sa faca un contract de asigurare. Totusi, vanzatorului trebuie sa-i acorde asistenta cumparatorului(la cererea, pe riscul si cheltuiala sa-daca exista-) in vederea obtinerii asigurarii.

V4. Livrarea

Vanzatorul trebuie sa livreze catre transportatorul sau persoana desemnata de cumparator la punctul stabilit-daca exista-din cadrul locului de livrare, la data sau intervalul stabilit.

Livrarea este completa daca:

 1. Locul pentru livrare este incinta vanzatorului – atunci cand marfurile au fost incarcate in mijlocul de transport furnizat de cumparator;
 2. In orice alt caz – atunci cand marfurile au fost puse la dispozitia transportatorului sau persoanei desemnate de cumparator in mijlocul de transport al cumparatorului, gata pentru a fi descarcate.

Daca nu s-a stabilit un punct specific de catre cumparator conform C7 d), in cadrul locului de livrare si in cadrul acelui loc sunt mai multe puncte disponibile, vanzatorul poate alege punctul de livrare care ii este cel mai avantajos.

In cazul in care cumparatorul nu notifica in alt fel, vanzatorul poate livra marfurile pentru transport in relatie cu natura si/sau natura marfurilor.

V5. Transferul riscului

Vanzatorul suporta toate riscurile legate de pierderea sau deteriorarea marfurilor pana la livrarea acestora in conformitate cu V4, exceptie facand pierderea sau deteriorarea acestora in circumstantele de la C5.

V6. Alocarea costurilor

Vanzatorul trebuie sa plateasca:

 1. Toate costurile legate de marfuri pana in momentul livrarii acestora in conformitate cu V4, altele decat cele pe care cumparatorul trebuie sa le plateasca conform C6;
 2. Acolo unde este necesar, costurile legate de intocmirea formalitatilor vamale pentru export, precum si taxele si accizele aferente.

V7. Notificari catre cumparator

Vanzatorul trebuie sa notifice in timp util cumparatorul(pe riscul si cheltuiala sa) daca marfurile au fost livrare conform V4 sau daca transportatorul sau persoana desemnata de cumparator nu a reusit sa preia marfurile in perioada de timp agreata.

V8. Documentul de livrare

Vanzatorul trebuie sa-i transmita cumparatorului-pe riscul si cheltuiala vanzatorului-documentul conform caruia marfurile au fost livrate in conformitate cu V4. Tot vanzatorul trebuie sa-I acorde asistenta cumparatorului(la cererea, pe riscul si cheltuiala sa) in vederea obtinerii documentului de transport.

V9. Verificare-Ambalare-Marcare

Vanzatorul trebuie sa suporte costurile legate de operatiunile de verificare(controlul calitatii, masuratori, cantariri, numaratori) necesare livrarii marfurilor in concordanta cu V4, precum si costurile legate de eventualele inspectii obligatorii solicitate de catre autoritatile tarii de export.

Vanzatorul trebuie sa impacheteze marfurile pe cheltuiala sa, cu exceptia cazuluiui in care marfurile sunt vandute neimpachetate. Vanzatorul trebuie sa ambalaze marfurile in concordanta cu tipul de transport, in cazul in care cumparatorul nu a notificat vanzatorul in privinta unor cerinte specifice legate de ambalare inainte de semnarea contractului. Ambalajul trebuie sa fie marcat in mod corespunzator.

V10. Asistenta informationala si costuri asociate

Acolo unde este necesar, vanzatorul trebuie sa-i acorde asistenta cumparatorului in(la cererea, pe riscul si cheltuiala sa) vederea obtinerii documentelor sau informatiilor legate de securitatea marfurilor in vederea exportului/importului si/sau transportului acestora pana la destinatia finala.

Vanzatorul trebuie sa ramburseze cumparatorului toate cheltuielile pe care acestea le-a suportat in vederea acordarii asistentei necesare in vederea obtinerii documentelor si informatiilor necesare conform C10.


FCA – OBLIGATIILE CUMPARATORULUI

C1. Obligatiile generale ale cumparatorului

Cumparatorul trebuie sa plateasca valoarea marfurilor, asa cum reiese din contractul de vanzare.

Orice document care face referire la punctele C1-C10 poate fi un document sau procedura echivalenta daca acest lucru este agreat intre parti sau este o practica obisnuita.

C2. Licente, autorizatii, certificate de securitate si alte formalitati

Acolo unde este necesar, cumparatorul trebuie sa obtina pe riscul si cheltuiala sa orice licenta pentru import, orice alte autorizatii oficiale si sa intocmeasca formalitatile vamale necesare la importul marfurilor si pentru transportul acestora prin alte tari.

C3. Contractul de transport si asigurare

Contractul de transport

Cumparatorul trebuie sa contracteze pe prorpia cheltuiala transportul marfurilor de la locul de livrare, cu exceptia cazuluiui in care transportul este efectuat de catre vanzator conform V3 a).

Contractul de asigurare

Cumparatorul nu are nici o obligatie fata de vanzator sa faca un contract asigurare.

C4. Preluarea livrarii

Cumparatorul trebuie sa preia livrarea marfurilor atunci cand acestea au fost livrate conform V4.

C5. Transferul riscului

Cumparatorul suporta toate riscurile legate de pierderea sau deterioararea marfurilor incepand cu momentul in care acestea au fost livrate conform V4.

Daca,

 1. Cumparatorul nu notifica in timp util conform C7 desemnarea unui transportator sau a unei alte persoane conform V4;
 2. Transportatorul sau persoana desemnata de cumparator conform V4 nu reuseste sa preia marfurile in sarcina sa

Atunci cumparatorul suporta toate riscurile legate de pierderea sau deteriorarea marfurilor:

 1. Incepand cu data stabilita sau;
 2. In absenta unei date stabilite, incepand cu data notificata de catre vanzator conform V7, in intervalul agreat sau;
 • Daca o astfel de data nu a fost notificata, incepand cu data de expirare a intervalului agreat,

in conditiile in care marfurile au fost identificate clar ca fiind cele din contract.

C6. Alocarea costurilor

Cumparatorul trebuie sa plateasca:

 1. Toate costurile legate de marfuri incepand cu momentul in care acestea au fost livrate conform V4, cu exceptia costurilor(acolo unde este necesar) legate de formalitatile vamale la export, precum si taxele si accizele platibile la export conform V6 b);
 2. Orice costuri suplimentare legate de:
  1. Esecul vanzatorului in desemnarea unui transportator sau o alta persoana conform V4;
  2. Transportatorul sau persoana desemnata de cumparator nu a reusit sa preia marfurile;
 • Cumparatorul nu notifica in timp util vanzatorul conform C7, in conditiile in care marfurile au fost identificate clar ca fiind cele din contract si
 1. Acolo unde este necesar, sa suporte toate taxele, accizele si formalitatile vamale la importul marfurilor, precum si pentru transportul acestora prin alte tari.

C7. Notificari catre vanzator

Cumparatorul trebuie sa notifice vanzatorul in timp util cu privire la :

 1. Numele transportatorului sau a persoanei desemnate conform V4, in vederea livrarii marfurilor de catre vanzator in conformitate cu V4,
 2. Acolo unde este necasar, data din intervalul stabilit in care transportatorul sau persoana desemnata de cumparator va prelua marfurile;
 3. Modul de transport folosit de persoana desemnata;
 4. Punctul de preluare al livrarii din cadrul locului desemnat.

C8. Dovada livrarii

Cumparatorul trebuie sa accepte dovada livrarii asa cum reiese din V8.

C9. Inspectia marfurilor

Cumparatorul trebuie sa plateasca toate costurile necesare inspectiei obligatorii a marfurilor, cu exceptia inspectiilor obligatorii solicitate de catre autoritatile tarii de export.

C10. Asistenta informationala si costuri asociate

Cumparatorul trebuie sa instiinteze vanzatorul in timp util cu privire la orice cerinte legate de securitatea marfurilor in vederea conformarii cu V10.

Cumparatorul trebuie sa-i ramburseze vanzatorului toate costurile si si taxele pe care vanzatorul le-a suportat in furnizarea de asistenta in vederea obtinerii documentelor si informatiilor de la V10.

Acolo unde este necesar, cumparatorul trebuie sa-i acorde asistenta vanzatorului(la solicitarea, pe riscul si cheltuiala sa) in vederea obtinerii documentelor necesare pentru transportul, exportul si tranzitul marfurilor.