Regula Incoterms EXW

Regula Incoterms EXW

Regula Incoterms EXW

EXW

EX WORKS – FRANCO FABRICA

EXW (numele loculului de livrare) Incoterms® 2010

 

Aceasta regula poate fi folosita indiferent de modul de transport folosit si daca sunt mai multe moduri de transport folosite. Este mai degraba folosita in cadrul comertului pe plan intern. Pentru comertul international este de preferat sa se foloseasca regula FCA.

EXW presupune ca vanzatorul livreaza atunci cand acesta pune marfurile la dispozitia cumparatorului in cadrul locatiei sale(incintei, depozitului etc). Vanzatorul nu este obligat sa incarce marfurile in mijlocul de transport pentru colectare si nici sa intocmeasca formalitatile vamale pentru export, daca este cazul.

Partile implicate sunt sfatuite sa specifice cat mai clar posibil punctul din cadrul locului de livrare, intrucat costurile si riscurile pana in acel moment sunt in sarcina vanzatorului. Cumparatorul suporta toate costurile si riscurile legate de preluarea marfurilor din punctul de livrare(daca exista) al locului de livrare.

EXW implica obligatii minime pentru vanzator.

Aceasta regula ar trebui sa fie utilizata cu grija intrucat:

  1. Vanzatorul nu are nici o obligatie fata de cumparator sa incarce marfurile, chiar daca, in practica, vanzatorul este intr-o postura mai buna sa faca acest lucru. Daca vanzatorul incarca marfurile, acesta o face pe riscul si cheltuiala cumparatorului. In acest caz este recomandat sa se utilizeze regula FCA.
  2. Daca un cumparator cumpara in mod curent marfuri pentru export sub regula EXW, acesta trebuie sa stie ca vanzatorul este obligat sa ofere asistenta cumparatorului pentru intocmirea formalitatilor vamale la export doar pentru acea tranzactie. Altfel spus, fiecare tranzactie sub EXW implica obligatii minime in acest sens din partea vanzatorului. Cumparatorii sunt sfatuiti sa nu utilizeze EXW daca nu pot direct sau indirect sa obtina si sa intocmeasca formalitarile vamale pentru export.
  3. Cumparatorul are obligatii minime legate de informarea vanzatorului cu privire la exportul marfurilor. Totusi, exista cazuri in care vanzatorul are nevoie de informatii in acest sens(ex: scopuri fiscale sau de raportare)

 


 

EXW – OBLIGATIILE VANZATORULUI

 

V1. Obligatiile generale ale vanzatorlui

Vanzatorul trebuie sa furnizeze marfurile si factura comerciala in concordanta cu contractul de vanzare si orice alta dovada a conformitatii specificata in cadrul contractului.

Orice document ce face referire la punctele V1-V10 poate fi un document sau procedura echivalenta daca acest lucru este agreat intre parti sau este o practica obisnuita.

V2. Licente, autorizatii, certificate de securitate si alte formalitati

Acolo unde este necesar, vanzatorul trebuie sa-i furnizeze cumparatorului(la cererea, pe riscul si cheltuiala sa) asistenta in vederea obtinerii licentei de export sau alte autorizatii oficiale necesare exportului marfurilor.

V3. Contractul de transport si asigurare

Contractul de transport

Vanzatorul nu are nici o obligatie fata de cumparator sa faca un contract de transport.

Contractul de asigurare

Vanzatorul nu are nici o obligatie fata de cumparator sa faca un contract de asigurare. Totusi, vanzatorului trebuie sa-i acorde asistenta cumparatorului(la cererea, pe riscul si cheltuiala sa-daca exista-) in vederea obtinerii asigurarii.

V4. Livrarea

Vanzatorul trebuie sa livreze marfurile punandu-le la dispozitia cumparatorului la punctul agreat-daca exista-din cadrul locului de livrare. Vanzatorul nu are obligatia de a incarca marfurile in vehiculul pentru colectare. Daca partile nu au specificat un punct in cadrul locului de livrare si daca sunt mai multe puncte de livrare disponibile in cadrul locului de livrare, vanzatorul poate alege cel mai favorabil punct din cadrul locului de livrare. Vanzatorul trebuie sa livreze marfurile la data convenita sau in cadrul intervalului convenit.

V5. Transferul riscului

Vanzatorul suporta toate riscurile legate de pierderea sau deteriorarea marfurilor pana la livrarea acestora in conformitate cu V4, exceptie facand pierderea sau deteriorarea acestora in circumstantele de la C5.

V6. Alocarea costurilor

Vanzatorul trebuie sa plateasca toate costurile legate de marfuri pana la livrarea acestora in concordanta cu V4, exceptie facand costurile suportate de cumparator conform C6.

V7. Notificari catre cumparator

Vanzatorul trebuie sa notifice cumparatorul cu orice informatie care sa-i permita acestuia sa preia marfurile.

V8. Documentul de livrare

Vanzatorul nu are nici o obligatie fata de cumparator.

V9. Verificare-Ambalare-Marcare

Vanzatorul trebuie sa suporte costurile legate de operatiunile de verificare(controlul calitatii, masuratori, cantariri, numaratori) necesare livrarii marfurilor in concordanta cu V4.

Vanzatorul trebuie sa impacheteze marfurile pe cheltuiala sa, cu exceptia cazuluiui in care marfurile sunt vandute neimpachetate. Vanzatorul trebuie sa ambalaze marfurile in concordanta cu tipul de transport, in cazul in care cumparatorul nu a notificat vanzatorul in privinta unor cerinte specifice legate de ambalare inainte de semnarea contractului. Ambalajul trebuie sa fie marcat in mod corespunzator.

V10. Asistenta informationala si costuri asociate

Acolo unde este necesar, vanzatorul trebuie sa-i acorde asistenta cumparatorului in(la cererea, pe riscul si cheltuiala sa) vederea obtinerii documentelor sau informatiilor legate de securitatea marfurilor, in vederea exportului/importului si/sau transportului acestora pana la destinatia finala

 


 

EXW – OBLIGATIILE CUMPARATORULUI

 

C1. Obligatiile generale ale cumparatorului

Cumparatorul trebuie sa plateasca valoarea marfurilor, asa cum reiese din contractul de vanzare.

Orice document care face referire la punctele C1-C10 poate fi un document sau procedura echivalenta daca acest lucru este agreat intre parti sau este o practica obisnuita.

C2. Licente, autorizatii, certificate de securitate si alte formalitati

Acolo unde este necesar, cumparatorul trebuie sa obtina pe riscul si cheltuiala sa orice licenta pentru export sau import, orice alte autorizatii oficiale si sa intocmeasca formalitatile vamale necesare exportului marfurilor.

C3. Contractul de transport si asigurare

Contractul de transport

Cumparatorul nu are nici o obligatie fata de vanzator sa faca un contract de transport.

Contractul de asigurare

Cumparatorul nu are nici o obligatie fata de vanzator sa faca un contract asigurare.

C4. Preluarea Livrarii

Cumparatorul trebuie sa preia marfurile atunci cand conditiile de la V4 si V7 au fost indeplinite.

C5. Transferul riscului

Cumparatorul suporta toate riscurile legate de pierderea sau deteriorarea mardurilor din momentul in care acestea au fost livrate in conformitate cu V4.

Daca cumparatorul nu notifica in conformitate cu C7, acesta suporta toate riscurile legate de pierderea sau deteriorarea marfurilor incepand cu data convenita sau cu data de expirare a perioadei agreata pentru livrare, cu conditia in care marfurile sunt cele prevazute in contract.

C6. Alocarea costurilor

Cumparatorul trebuie sa plateasca toate costurile legate de marfuri incepand cu momentul in care acestea au fost livrare conform V4. Cumparatorul trebuie sa plateasca toate costurile suplimentare legate de imposibilitatea preluarii marfurilor cand acestea au fost puse la dispozitia sa sau ca nu a notificat in timp util conform C7.

Acolo unde este necesar, cumparatorul trebuie sa plateasca toate accizele, taxele si intocmirea formalitatilor vamale necesare la export si sa ramburseze toate costurile si taxele pe care vanzatorul le-a suportat conform V2.

C7. Notificari catre vanzator

Atunci cand cumparatorul poate determina data din intervalul agreat si/sau punctul de preluare a livrarii din cadrul locul de livrare, acesta trebuie sa notifice in timp util vanzatorul.

C8. Dovada livrarii

Cumparatorul trebuie sa-i furnizeze vanzatorului dovada ca acesta a preluat livrarea.

C9. Inspectia marfurilor

Cumparatorul trebuie sa plateasca toate costurile legate de inspectiile obligatorii, inclusiv inspectiile obligatorii solicitate de catre autoritatile tarii de export.

C10. Asistenta informationala si costuri asociate

Cumparatorul trebuie sa instiinteze vanzatorul in timp util cu privire la orice cerinte legate de securitatea marfurilor in vederea conformarii cu V10.

Cumparatorul trebuie sa-i ramburseze vanzatorului toate costurile si si taxele pe care vanzatorul le-a suportat in furnizarea asistenteii in vederea obtinerii documentelor si informatiilor de la V10.